Keramický nôž- neodolá mu žena ani zelenina

Autor: Viliam Masaryk | 16.9.2010 o 8:59 | (upravené 18.9.2010 o 20:56) Karma článku: 2,80 | Prečítané:  830x

Už ste sa niekedy rozčúlili, že máte tupý nôž? S týmto sa budete rozplývať (až obávať) nad jeho ostrosťou..

Chcel by som sa podeliť o skúsenosť s týmto nožom a pretože je len pozitívna- aj ho doporučiť. Blížia sa  Vianoce, myslím, že ako darček bude tešiť niekoľko rokov každý deň...aspoň u mňa to tak je.

Nôž je to zo špeciálneho materiálu (výrobu-viz video pod článkom,záujemci pohľadajte zloženie), ktorý je extrémne tvrdý a vybrúsený do ostria, ktoré nedosiahne ani najlepší oceľový nôž. A hlavne- pretože je to najtvrdšia keramika- o nič sa neotupí, vydrží ako najostrejší nôž vo vašej kuchyni niekoľko rokov. Takto znie reklama, ale nemám dôvod jej neveriť. Moje asi dvojročné skúsenosti a denné používanie to zatiaľ potvrdzujú.(Ostrie oceľového noža sa časom otupí, ohne (na mikroskopickej úrovni) a hoci vyzerá ako ostrý, už to nie je tá ostrosť pri nabrúsení. Ten rozdiel s keramickým spoznáte...a zvyknete si nato:).

V čom je ten nôž tak úžasný? ako som už písal- je najtvrdšia keramika, ktorá sa netupí. Jej ostrie pretne s ľahkosťou každú zeleninu, ovocie a mäso a dokáže urezať i ten najjemnejší plátok. Dal som ho do ruky  profesionálnej kuchárke, ktorá má  zbierku veľmi drahých nožov- ale po okúsení toho keramického ho nedala z ruky.

Ďalšou výhodou je jeho neutrálnosť/nereaktívnosť. Nereaguje s kyselinami ani ničím iným z jedla a preto napr. jablko rozkrojené nezhnedne (resp. až po dlhej dobe). To výrobca uvádza ako veľkú výhodu, pretože spomalením oxidácie(hnednutie) sa zachovávajú vitamíny a iné látky, ktoré sa pri krájaní normálnym nožom ničia (galvanickým javom, do akej miery- žiaľ neviem posúdiť).

Hoci o ňom píšem ako nezničiteľnom, predsa len treba niečo dodržať. Niekto namieta, že je divné sa o nôž starať a šetriť  jeho ostrie len pre niečo mäkké. Načo mu je taký nôž, s ktorým nemožno zarezať do všetkého? Moja odpoveď je: to ako výborne sa s ním režie zelenina,ovocie,mäšo celkom vynahradí tú príťaž so starostlivosťou.

A tady je tých pár rád, ktoré určite dodržovať. Je ích viac, priložené sú ku každému nožu. Čítajte si ích pozorne, nech jeho vlastnosti naozaj vydržia. Píšem to však preto, lebo kamarádka, ktorá ho má doma a tvrdí, že ho vie používať...odmieta sa napriek môjmu upozorneniu nimi riadiť. Ale ono by sa fakt hodilo:

-hoci je najtvrdší, treba s ním krájať len proti drevu či plastu. (sklo,plech,...predsa len ničia jeho ostrie, ktoré je tenké až mikroskopicky).

-nezhŕňať s ním jedlo z dosky ostrím, ale tupou stranou.

-nerezať s ním nič tvrdé- takže i kôrku od chleba, kosti, ľad,...-vynechať.

-neuskladňovať spolu s iným riadom-aby sa jeho ostrie "neotĺkalo" o iné kovy v šuplíku.

-zbytok viď návod u noža.

 

Môj blog je trochu opakovaním sa už veľakrát povedaného. Predsa však veľa ľudí, keď ide okolo neho v obchode tak len pozrie (na cenu) a ide ďalej. Doporučujem však obetovať tých asi 20-25 euro (za najlacnejšie, cena môže vystúpať oveľa vyššie) a skúsiť si to, zvlášť pre gazdinky, ktoré rady varia...

Pre mňa ešte aj dva roky po kúpení je krájanie radosť..vždy, ked ho vezmem do ruky.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Milióny na štadióny míňajú svoj cieľ

V Košiciach má v roku 2019 vďaka štátnej dotácii stáť nový futbalový štadión. Klub však skrachoval, a je otázne, kto na ňom bude hrať.


Už ste čítali?